اثربخشی درمان عقلانی- هیجانی الیس بر خودمهارگری و امنیت اجتماعی در دختران نوجوان با رفتارهای پرخطر شهر اصفهان
کلمات کلیدی:
رفتارهای پرخطر, درمان عقلانی- هیجانی, خودمهارگری, امنیت اجتماعی.چکیده
زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان عقلانی- هیجانی الیس بر خودمهارگری و امنیت اجتماعی در دختران نوجوان با رفتارهای پرخطر بود.
روش بررسی: طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه میباشد. جامعه آماری شامل کلیه دختران نوجوان با رفتارهای پرخطر مرکز اصلاح و تربیت شهر اصفهان در سال 1403 بود که از بین آنها 44 نفر از طریق روش تصادفی ساده انتخاب و به همین روش در 2 گروه (آزمایش و گواه) گمارده شدند. در ابتدا همه آزمودنیها پرسشنامههای خودمهارگری (تانجنی و همکاران، 2004) و امنیت اجتماعی (هاشمزهی و مهدوی، 1391) را تکمیل نمودند. سپس اعضای گروه آزمایش به شیوه گروهی درمان عقلانی- هیجانی الیس را در 8 جلسه 90 دقیقهای و هر هفته 1 جلسه دریافت کردند؛ درحالی که اعضای گروه گواه هیچ مداخلهای را دریافت نکردند. بعد از اتمام مداخله درمانی و فرایند اجرای پژوهش، مجدداً اعضای هر 2 گروه بار دیگر ابزار را تکمیل نمودند. برای تجزیهوتحلیل دادهها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تحلیل کوواریانس تکمتغیری استفاده گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان عقلانی- هیجانی الیس بهطور معنادار بر افزایش خودمهارگری و امنیت اجتماعی و مؤلفههای آن (جانی، مالی، عاطفی) در نوجوانان دختر با رفتارهای پرخطر مؤثر بوده است (01/0>p).
نتیجه گیری: با توجه به یافتهها میتوان نتیجه گرفت که از طریق اجرای درمان عقلانی- هیجانی الیس و فنون و مهارتهای به کار رفته در آن میتوان برای بهبود خودمهارگری و افزایش امنیت اجتماعی نوجوانان با رفتارهای پرخطر بهره برد.