واکاوی مولفههای بسته آموزشی تعالی روانشناختی برای مراقبین بیماران ام اس
کلمات کلیدی:
بیماران ام اس, مراقبین بیماران ام اس, تعالی روانشناختی, تحلیل محتواچکیده
هدف: هدف از پژوهش حاضر، واکاوی مولفههای بسته آموزشی تعالی روانشناختی برای مراقبین بیماران ام اس بود.
روششناسی: محیط این پژوهش کلیهی متون در زمینهی تعالی روانشناختی بود. روش انتخاب متون به روش هدفمند از بین متون تعالی روانشناختی و یا سازههای مربوط به آن در محدوده سالهای (2010-2025) بر اساس ملاکهای ورود و خروج بود. ملاک تعداد متون بر اساس رعایت اصل اشباع بود. روش گردآوری اطلاعات مطالعهی خط به خط متون، مبتنی بر سؤالات مرتبط با تعالی روانشناختی بود. دادههای حاصل از بررسی متون به کمک روش تحلیل محتوای مرسوم هیش و شانون (2005) تحلیل شدند.
یافتهها: تحلیل محتوای متون نشان داد که تعالی روانشناختی شامل چهار مفهوم است: 1) چیستی تعالی روانشناختی با خرده مفاهیم برخورداری از دیدگاه خودبهبودبخش، حرکت از درون به بیرون، ایجاد زندگی بهتر برای خود و دیگران؛ 2)ضرروت تعالی روانشناختی با خرده مفاهیم نجات از بلاتکلیفی، دستیابی به پذیرش، حفظ روحیه تاب آوری، 3) تفاوت زندگی معمولی و زندگی متعالی با خرده مفاهیم تفاوت شناختی، تفاوت هیجانی، تفاوت در عمل، تفاوت در مقابله؛ و 4) شیوههای دستیابی به تعالی روانشناختی با مفاهیم انتخابهای مثبت، نگرش یادگیری به جای نگرش قضاوت کننده؛ و کنش گری مثبت.
نتیجهگیری: با توجه به این نتایج میتوان گفت در بسته آموزشی تعالی روانشناختی چهار گام باید مورد توجه قرار گیرد: چیستی، ضرورت، تفاوت آن با زندگی معمولی و در نهایت شیوههای دستیابی به تعالی روانشناختی.