اثربخشی درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد بر دشواری تنظیم هیجان و تکانشگری زنان مبتلا به اختلال پرخوری

نویسندگان

    تبسم نیکو سرشت گروه روانشناسی سلامت و بالینی ، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ،کرج، ایران.
    فاطمه محمدی شیرمحله * گروه روانشناسی سلامت و بالینی، واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج ، ایران fatemeh.mohammadi@kiau.ac.ir
    آرزو تاری مرادی گروه روانشناسی سلامت و بالینی، واحدکرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.

کلمات کلیدی:

درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم , پردازش مجدد بر دشواری تنظیم هیجان , تکانشگری, زنان مبتلا به اختلال پرخوری

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد بر دشواری تنظیم هیجان و تکانشگری زنان مبتلا به اختلال پرخوری   انجام شد.

روش‌شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی و با روش نیمه‌آزمایشی، در قالب طرح دو‌گروهی با پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به اختلال پرخوری مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی مستانه در سال 1402 بود. حجم نمونه 40 نفر تعیین و به صورت هدفمند و بر اساس ملاک‌های ورود و خروج انتخاب شدند. سپس، این افراد به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگذاری شدند. گروه‌های آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد (لوبر، ۲۰۱۹) قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. هر دو گروه در مراحل پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری به ابزارهای پژوهش شامل مقیاس پرخوری (گورمانی و همکاران،۱۹۸۲)، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رونمر،٢٠٠٤)، و تکانشگری پاسخ دادند. داده‌های گردآوری‌شده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی) در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد منجر به کاهش دشواری در تنظیم هیجان و تکانشگری در زنان مبتلا به پرخوری می‌شود.

نتیجه‌گیری: بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که درمان حساسیت‌زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد  منجر به بهبود در ابعاد شناختی-هیجانی و رفتاری شده است، گنجاندن این روش درمانی در پروتکل‌های درمانی موجود برای اختلال پرخوری  می‌تواند نتایج درمانی را تقویت کند.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۱۰/۰۱

ارسال

۱۴۰۳/۱۰/۱۱

بازنگری

۱۴۰۲/۱۱/۲۹

پذیرش

۱۴۰۳/۱۲/۱۶

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

نیکو سرشت ت. .، محمدی شیرمحله ف.، و تاری مرادی آ. . (1403). اثربخشی درمان حساسیت زدایی از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد بر دشواری تنظیم هیجان و تکانشگری زنان مبتلا به اختلال پرخوری. فصلنامه روانشناسی تجربی و شناختی، 1(4)، 1-17. https://quarterlyecp.com/index.php/ecp/article/view/68

مقالات مشابه

1-10 از 68

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.